13 Ekim 2012 Cumartesi

Kuşlarla İlgili Pratik Bilgiler


Kuşunuz, muhtemelen birçok arkadaşının bulunduğu bir ortamdan evinize gelmiştir. Kalabalık bir ortamdan gelip, tek başına kafese konan kuş, birkaç gün moral bozukluğu yaşayacaktır. İştahsız ve sessiz olması kuşunuzun ruh halini size belirtir. Yem yemeyen kuşunuz sadece su ihtiyacını karşıladığı için dışkısı da oldukça sulu olur. Bu durum siizi şaşırtmasın. Yeni satın aldığınız kuşunuzda bu gibi durumların yanısıra sağlıksız olduğunu belirten başka oluşumlarla da karşılaşıyorsanız bu durumu kuşu aldığınız yere bildirin. Kuşların bünyeleri oldukça zayıf olduğu için onu kısa sürede kaybedebilirsiniz. tıpkı insanlar gibi kuşlarında bir sağlık sorunu yaşadıklarında, erken müdahale hayat kurtarabilir. Bu nedenle hayvanınız hangi tür olursa olsun hasta olduğunu hissettiğiniz anda onu hemen bir veterinere götürmelisiniz.

Kafesin konulduğu yer oldukça önemlidir. Ceryanda kalan kuşlar ciddi sağlık sorunları yaşadığı gibi yaşamını da yitirebilir.

Ailenize yeni katılan bu küçük üye, evinizi tam olarak tanımadığı için onu en az 4 hafta kafesinden çıkarmamalısınız. evin hangi köşesinde ne olduğunu bilmeyen kuş etrafına çarpabilir ve bu da iç kanamaya neden olur.

Ev ortamına tam olarak alışmamış olan kuşunuza 4 hafta boyunca yeşillikte vermemelisiniz. Bu durumda sindirim sistemi bozulacağından ishal olabilir.

4. haftadan sonra kuşunuza haftada bir defa yeşillik verebilirsiniz. Kuşunuz çiçeklerinizi yemek isteyebilir ama siz buna müsaade etmeyin ve maydanoz asla yedirmeyin.

Kuşunuzu ilk 4 hafta boyunca hiçbir şekilde banyo yaptırmayın. 4 haftadan sonra banyo yaptırmak istediğinizde ise kuşu satın aldığınız yerden banyo için gerekli malzemeleri alıp bunlarla banyosunu yaptırın ve asla kuşunuzu gece veya akşamları yıkamayın.

Kuşlar yediklerini kuş kumu ile öğütürler. yediklerini öğütemeyen kuş ise sindirim bozukluğu yaşar ve hastalanır. o nedenle kuş kumu mutlaka kullanmalısınız.

Yem alırken tozlu olmamasına dikkat etmelisiniz. tozlu yemler kuşlarda bazı hastalıklara yol açmaktadır.

Vitamini de kuşunuza belli ölçülerde vermelisiniz. Kafes ortamında yaşamaya alışmamış bir kuş için bu oldukça önemlidir.

Kuşların uzayan gagalarını kısaltabilmeleri için, onlara gaga taşı konulmalıdır. Gaga taşlarının bir diğer özelliği de kalsiyum yönünden oldukça zengin olmasıdır.

Kuşunuzun beslenmesinde bol çeşitler kullanabilirsiniz. Onun tek bir besin kaynağına bağlı kalması sağlıklı gelişmesine engel olacaktır.

                                  KUŞ BAKIMI

KAFES: Evde çoğu zaman kapalı tutulmak istenen kuşlar için mümkün olduğu kadar geniş kafesler kullanmak iyidir. Kafesin kuş tarafından bükülemeyecek veya sökülemeyecek sağlamlıkta, toksik olmayan materyalden ve kolay temizlenebilir, korunaklı olması gerekir. Metal bir kafes hem kolay dezenfekte olur hemde dayanıklı olur. Kafesin yüksek olması da önemlidir. Kafes telleri arasındaki mesafe kuşun kafasının giremeyeceği kadar dar olmalıdır. Kafes kapısı bir elin rahatça girebileceği 
kadar olmalıdır. Kapı mandalı kuşun açamayacağı kadar sağlam olmalıdır.

Muhabbet kuşları hareket etmeyi çok severler. bu yüzden kafes yüksek ve geniş olmalıdır. Kanarya ve ispinozlar ise uçmayı sever ve uçmaya elverişli geniş ve uzun kafeslerde bakılmalıdırlar.

Ekvator kuşlarının ihtiyacı olan kafes ise tepelerinin ve uzun kuyruklarının kırılmayacağı yükseklikte olmalıdır.

Şekil bakımından kare veya dikdörtgen kafesler temizlenmesi kolay ve kuş için güvenlidir. Kafeste köşe sayısı arttıkça uçuş alanı daralır ve bağlantı bölgeleri güvenliği bozar.

KAFESİN KONUMU:  Kuş tünediğinde, kafesin göğüs hizasında bir yere konulması gerekir. Bundan daha alçak olması kuşun heyecanlanmasına, yüksek olması da büyüklük kompleksine sebep olur, çünkü doğada daha baskın kuşlar yüksek yerlere tünerler. Kafesin, ilk haftadan sonra aktivitenin çok olduğu yerlere yerleştirilmesi daha doğru olur.

YEMEK VE SU KAPLARI: derin kaplar yerine geniş çanaklar kullanmak, yemeğin daha çekici sunulmasını sağlar ve iştahı açar. Paslanmaz çelik, fırınlanmış toprak kap ve sert plastik malzemelerden yapılmış kaplar temizlik ve dezenfeksiyona karşı dayanıklıdır.

OYUNCAK SEÇİMİ: Oyuncaklar zihinsel egzersiz oluşturması açısından yararlı olup, fiziksel egzersize teşvik eder ve gaga soyulmasına yardımcı olur. kuşların ilgisinin devamı için birkaç günde bir oyuncakların yerlerini değiştirmek gerekir.

KAFES ÖRTÜLERİ: Kuşa uyku zamanının geldiğini ve sessiz olması gerektiği işaretini verir.

KUŞLARDA YUMURTLAMA ZORLUĞU: Çiftleşmeden 18-21 gün kadar sonra yumurtlaması beklenen kuş, bu zamanı geçirdiğinde yumurtlama zorluğu çeker. Durgunlaşır ve sessiz kalır,Kafesin bir köşesinde uyuklar halde durur. bu durumun nedeni yumurta kanalının dar olması, kuşun genç olması ve yumurtlama dönemindeki mevsimin yeterince sıcak olmaması olarak açıklanabilir. hekim müdahalesi gerektiren bu durum geç kalındığında ölümle sonuçlanabilir.

BESLENME: İyi formüle edilmiş mamalarla beslenen kuşlar, tohum tabanlı yemlerle beslenenlerden daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmektedir.

Arabanın Paslanmaması İçin Pratik Bilgiler

Atmosferden gelen atıklar, çamur, toz, tuz vb. durumlarda aracınızın paslanmasına yol açan en önemli etkenlerden biridir. Araçların dış yüzeyleri boya ile bir nebze korunsa da açık olarak duran metaller paslanma riski ile karşı karşıyadır. Kaput, bagaj, kapı içleri, yürüyen aksam gibi yerlerde karşınıza çıkabilecek paslanma sorunu rutubet, toz, toprak gibi etkenlerle baş göstermektedir.

Üretici firmalar genellikle çevre kirlilikleri, çamur, atıklar, gibi sebeplerle oluşan paslanmaları garanti kapsamı dışında tutmaktadır. Paslanmaya karşı yapacağınız ilk müdahale aracınız yeniyken araç bakım merkezlerinin uyguladığı pas önleme sistemlerini aracınıza uygulatmaktır. Aracın taban sacının yalıtımı sık sık kontrol edilmelidir. Yalıtım kabarmışsa paslanma tehlikesi başlamış demektir.

1. Aracınızın su tahliye delik ve kanallarının açık olmasına dikkat etmeniz gerekir.
2. Aracınızın alt kısmını periyodik olarak yıkatmanız,
3. aracınızı yıkadıktan sonra kapı altları çamurluk içleri, çamurluk kenarları, bagaj olukları, motor bölümü, marş profillerinin içleri, taşıyıcı sistem profil içleri ile kapı direkleri gibi hassas bölümlerin iyice yıkanıp kurutuldugundan emin olmanız gerekir.
4. Kaportada paslanmaya yol açabilecek küçük vurukları, çizikleri, dış etkenlere karşı korumasız hale getirecek pasta cila yerine rötuş yaparak gidermeniz gerekir.
5. Aracınızı fırça yerine süngerle yıkamanız ve oluşması muhtemel çizikleri önlemeniz gerekir.

Araç Yıkamada Pratik Bilgiler

     Tepeden tırnağa  araç nasıl yıkanmalıdır, nelere dikkat edilmelidir. Maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz.
1. aracınızı güneş ışığında yıkamayınız. Sabah erken saatlerde veya akşam üzeri gibi serin saatlerde yıkamalısınız.
2. Aracınızı yıkarken bulaşık deterjanı kullanmaktan sakının.
3. Ilık su ile yıkayın.
4. Yumuşak bir bez kullanın.
5. Aracınızı suyla sık sık ıslatın.
6. Aracın tamamını bir seferde yıkamaktan kaçının.
7. Fırça yerine sünger kullanın.
8. Aracı yıkarken şu sıralamaya dikkat edin, üstü, önü, arkası ve yanları olarak sırayla yıkayın.
9. aracınızın cilasını ihmal etmeyin. Oto şampuan ve bakım ürünlerinin sıkça kullanıldığı Amerika'da araç sahiplerinin yaklaşık %3'ü araçlarını yıkarken kullandıkları sert kimyasal maddelere sahip bulaşık deterjanı gibi otomotiv yıkamak için geliştirilmemiş deterjanlarla araçlarına zarrar vermekteler. Araçların yılda 2 defa cilalanması aracın dış yüzeyinin korunması için tavsiye edilmektedir. Fakat sürücülerin %48'i bu tavsiyeye uymamaktadır.

Gelelim aracımızı nasıl yıkamamız gerektiğine;

öncelikli olarak aracı yıkamadan evvel tekerlek ve jantları yıkamalı, çamurlarını akıtmalıyız. bu sayede aracımızın gövdesini ve boyasını tekerlek ve jantlardan sıçrayacak çamurlardan ve tozlardan gelecek zararlardan korumuş oluruz.

Lastiklerimizi sert bir fırçayla temizleyebiliriz. Jantlarımızın tipine göre yumuşak veya sert bir fırçayla temizledikten sonra gövdeyi yıkamaya başlayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus yıkama işlemini tek seferde yapmaktır. Yani sabunlama ve durulama peşpeşe olmalıdır. bir bölge sabunlanınca hemen durulanmalı sonra diğer bölgeye geçilmelidir.

Ciltteki Gözenekleri Sıkıştırmak İçin

1-2 tatlı kaşığı kahve, 1-2 çay kaşığı badem yağı, 1-2 çay kaşığı papatya yağını macun olacak şekilde karıştırınyüzünüze okşar gibi çok nazik yuvarlak hareketlerle masaj yaparak sürün Yarım saat sonra limon ve gülsuyuyla yıkayarak veya pamuk batırarak yavaşça çıkarın.Yüzünüzü temizleyince, gülsuyuna batırdığınız pamukla güzelce silin ve püskürtmeli bir şişeye koyduğunuz maden suyunu yakın mesafeden defalarca  yüzünüze püskürtün. Daha sonra pamuk yardımıyla kayısı yağı sürün. Haftada 2 kez bu yöntemi uygulayın. Çok memnun kalacağınıza eminim. Cildi hem sıkılaştırıyor, hem de cilt rengi düzelip canlı ve diri görünüyor. Lekelerde de azalmalar oluyor. Bu yöntem cildi inanılmaz temizliyor.Özellikle sigara içen bayanlar, gülsuyuyla ıslatılmış pamuğun renginin simsiyah olduğunu görecektir. Ayrıca sabah akşam gülsuyuna batırdığınız pamukla yüzünüzü güzelce bastırarak silip yine maden suyu püskürtün.
   

Topuklardaki Çatlaklara Karşı Pratik Çözüm

Topuk çatlağını önlemek ve gidermek için

4 tatlı kaşığı vazelini benmari usulu eritin
İçine;
1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı
1 çay kaşıgı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı aloe vera yağı

ekleyip karıştırın. Akşam yatmadan topuklarınaza sürüp çorap giyin.

Topuk Bakım Kremi

1 fincan vazelin kremi
5 adet dövülmüş aspirin
Yarım limon
Tüm malzemeyi karıştırın. Yarım kova suya deniz tuzu koyup ayaklarınızı yarım saat bekletin. Ayaklarınızı kuruladıktan sonra yukarıdaki karışımı ayaklarınıza sürün.

Değerli üyelerimizden Mehmet kardeşimizin de bu konuda bize bir tavsiyesi var, sizlerle paylaşmak istedik. Kendisine çok teşekkür ediyor, sevgilerimizi gönderiyoruz.

 Mehmet Disbudak Ben ecz.teknisyeni olarak topuk çatlaklarına karşı bir başka çözümde ecz.den üresal fort krem..benden tavsiye size...

Araçta Yer Alan Sıvılar ve Görevleri

Motor Yağı : Motorun tüm hareketli aksamı üzerinde ince bir tabaka oluşturarak sürtünme ve aşınmayı azaltır. Bu da, tekerleklere daha fazla güç aktarıldığı anlamına gelir. Motor yağı içerdiği deterjanlar vasıtası ile motoru temizlemeye yardımcı olur, paslanmaya karşı korur ve aynı zamanda silindirlerin çevresindeki aşırı sıcağın bir bölümünü kartere indirmeye yardımcı olur. Yağın kullanma klavuzuna göre bakımı yapılır.

Şanzıman Yağı : 40.000 ila 60.000 km' de yada 2 yılda bir değiştirilmesi gerekir.

Direksiyon Hidroliği : Hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı çoğunlukla, sorun çıkarmayan sıvıların başında gelir. Her ne kadar sızıntı olasılığı düşük olsa da periyodik bakımlarda servis tarafından kontrol edilmeli ve eksikse tamamlanmalıdır.

 Fren Hidroliği : Özellikle havanın uzun süre sıcak oldugu yerlerde eskiyen hidrolik yağı kaynama yapabileceğinden ortalama 1.5 yılda bir kez değiştirilmesi gerekmektedir.sızıntı olmasa bile zamanla, fren pistonları ile balataların sıkışması sonucu oluşturduğu boşluğa dolduğundan kendi kendine azalır.

Klima Gazı : Uzman ve bilgili kişiler haricinde açılmaması gereken ve motor kaput kilidinin arka kısmında bulunan alüminyum borularüzerindeki kapaklardan dolumu yapılan klima gazı kesinlikle yetkili servis tarafındanve uzman kişilerce doldurulmalıdır. Yılda 1 defa kontrolü gereken klima gazının 2 yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.

Antifriz : Radyatörün paslanmaması ve soğuk havalarda suyun donmaması içinradyatör suyuna ilave edilenantifriz yılda 1 kez kontrol edilmeli ve gerekiyorsa değiştirilmelidir.

Cam Suyu : deterjan katkılı suyun konması, camların temizliği açısından daha sağlıklı olduğundan saf su yerine, katkılı su kullanılması tavsiye edilen camsuyu bittikçe doldurulmalıdır.