28 Nisan 2011 Perşembe

Üzümlerin taze kalması çok kolay

Salkımından koparacağınız bir üzüm tanesini salkımın baştarafına takarsanız, üzümleriniz uzun süre taze kalır

Mobilyalar Zedelendiği Zaman

Zedelenmiş mobilyaları düzeltmek için, diş fırçasını mobilya cilasına batırarak zedeli kısmı iyice fırçalayın. Sonrada aynı işlemi yumuşak bir bezle yaparsanız yepyeni görünür.

Değerli üyemiz Tevfik beyden de bu konuda güzel bir çözüm geldi kendisine çok teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz...

Tevfik Kıvrak diyor ki:

 Mobilyanız çizildiğinde hırdavatçılardan rengini sõyleyip masif macun isteyin uygulaması çok basit sürün, yarım saat sonra silin.

Damlayan musluklar canınızı sıkmasın

Musluğun ucuna ip bağlayın,ipi lavaboya kadar sarkıtın. Damlayan su iple beraber aşağıya kadar ineceği için ses çıkmaz. Tabii ki bu geçici bir çözümdür. Tamirciyi çağırana kadar sinirleriniz bozulmasın diye...

Makasınız güzel kesmiyorsa

kullanacağınız zaman makasınızla önce biraz zımpara kâğıdı keserseniz bilemiş olursunuz.

Kızartma Yağının Taze Kalması için Püf Noktası

Yağınızı  tekrar tekrar kullanabilmek için taze kalması şarttır. Bu tazeliği korumak için, kullanılmış yağın içine biraz havuç rendeleyin ve buzdolabında saklayın. Tekrar kullanacağınız zaman süzgeçten geçirin.

Karıncalardan kurtulmak için ne yapılır

Karıncaların olduğu yerlere kahve telvesi veya terebentin  koymanız iyi sonuç verecektir.
Değerli bir okuyucumuzdan karıncaları kaçırmak için bir çözüm daha geldi. Kendisine çok teşekkür ediyor sevgilerimizi gönderiyoruz.
Birol Acar   
BEN GAZYAĞI DÖKERİM. SONUÇ KESİNDİR. YOKSA TİNER..

Bir başka çözüm ise;
Kapı ve cam önlerine yada karıncaların bulunduğu yerlere yarım limonu dörde bölüp ortasına bir tatlı kaşığı kuru nane koyarsanız karıncalar o bölgeye bir daha gelmez.

Kapılarınız gıcırtı yapıyorsa

Menteşelerin içine doğru makina yağı sıkınız.

Kapı ve çekmecelerinizi açıp kapatamıyorsanız

Özellikle de çekmeceler çok çabuk laçkalaşırlar. Mutfaktaki çekmeceler olsun, diğer dolaplarınızın çekmeceleri olsun hiç farketmez. Eğer açıp kapatırken sıkıntı yaşıyorsanız ki, kapılarda da aynı şey geçerlidir. O zaman, kapı ve çekmecelerin sürten kısımlarına vazelin sürün. Bakın nasıl da işe yarayacak.

Patlıcan acı olursa ne yapılır

Bu acılığı gidermek için, kabuklarını soyduktan sonra, Yarım saat bol tuzlu suda bekletin. Dolma yapacaksanız patlıcanları oyduktan sonra tuzlu suda bekletin. Patlıcanlarda acıdan eser kalmayacaktır.



Kürdan Kebabı ( İslim Kebabı )Tarifi için tıklayın

Porselen Tabaklardaki Çizik Lekesini Yok etmenin Püf Noktası

Bu çizikleri gidermek için, porselenlerinizi bir tencereye koyup üzerlerini örtecek kadar süt ilave edin,tencereyi hafif ateşe koyarak 40-45 dakika sütü ısıtın. Çiziklerin kapandığını göreceksiniz.

Çorabınız daha fazla dayansın

Ten çorabınızın daha dayanıklı olmasını istiyorsanız, kullanmadan önce ılık suda sabunla yıkayınız.

Sabunlarınız çok çabuk erimesin

Kullanmadan önce 15 gün açıkta bekletip iyice kurumasını sağlayın. Böylece hem çabucak tükenmez hemde eriyerek lavabolara yapışmaz.

Mideniz bulanıyorsa

Bir tutam toz kahve yemek iyi gelecektir.

İsiliklere karşı Ne Yapmak Lazım

Güzelce duş alıp durulanma suyuna sirke karıştırınız.Banyodan sonra da iyice kurulanıp isilikli bölgelere talk pudrası sürünüz.

Hıçkırık için Kesin Çözüm

Nefesinizi tutarak karnınızı ovuşturunuz ya da sirke veya limona batırılmış bir kesme şeker eminiz. Hıçkırığınız anında geçer...


HIÇKIRIK ( Singultus) nedir?

Tıp dilinde singultus denir. Genellikle nedeni belli değildir ve sıklıkla erkeklerde görülür. Hıçkırık göğüs boşluğu ile karın boşluğunu birbirinden ayıran diyafram kasının birden kasılması sonucunda ses telleri arasındaki açıklığın istem dışı kapanması ile gerçekleşen ani soluk alımı ve bu sırada bir ses dışarı çıkmasıdır. Frenik sinirin uyarılması ile geliştiği bilinmektedir.

Hıçkırığın Nedenleri nelerdir?

1- Akciğerde sıvı toplanması.
2- üremi(Kandan ürenin uzaklaştırılamaması).
3- Alkollü ve gazlı içecekler.
4- Hamilelik.
5- Hepatit.
6- Mide gazı.
7- Sıcak ve baharatlı yemekler.
8- Sinir bozuklukları.
9- Mide veya bağırsaklardaki sinirsel bozukluklar.
10-Nadiren ansefalit denen bir tür beyin hastalığı.
11-Ayrıca; bazı kalp, karaciğer, bağırsak ve pankreas hastalıkları, zatülcenp veya zatürree de hıçkırığa neden olabilir.

Hıçkırık Nasıl Geçer?
Genellikle oturup geçmesini beklemek gerekir ancak inatcı bir durumla karşı karşıyaysanız bir şeyler yapmak en iyisidir.

Hıçkırığı Geçirme Yöntemleri;

a-Kesekağıdına soluk alıp vermek.
b-Sık sık derin nefes alıp sonra tutma ve 3-4 saniye içinde tekrar nefes verme.
c-Hızlıca bir bardak su içme.
d-parçalı buz veya kuru ekmek yeme.
e-Göz yuvarlağına rahatsızlık vermeyecek şekilde bastırma.
f-Bütün bunların işe yamadığı çok uzun zaman devam eden(2 saatten uzun) durumlarda ilaç kullanılması gerekebilir.

Hıçkırığa iyi Gelen Şifalı bitkiler;
Dereotu tohumu çayı hıçkırığı kısa sürede sona erdirebilen etkili bir ilaçtır. Yarım tatlı kaşığı dereotu tohumu, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar derecede sıcak suyla haşlanır, 2-3 dakika demlendikten sonra süzülür ve tatlandırılmadan yudumlanır.

Tavsiyeler;
Eğer sık sık hıçkırığa yakalanıyorsanız ve bu hıçkırık nöbetleri çok uzun zaman alıyor ve bir türlü geçmek bilmiyorsa basit hıçkırık diye adlandırılamaz. Bu durumun altında yatan etkenler araştırılmalıdır. Bunun için bir an önce doktorunuza danışmanız ve gerekli tetkikleri yaptırmanız gerekir.    

İshal İçin Kesin Çözüm

İshal için Kesin Çözüm

Ekşi gıdalar yenir veya bir çay kaşığı kahvenin üzerine birkaç damla limon damlatılıp içilir. Bunların yanısıra, bizim evde ishali kesmek için anında tesirini gösteren uygulamamızı size de söylemek istiyorum.
1 çay bardağı suya 1 tatlı kaşığı kekik koyup kısık ateşte 2 dakika kaynatıp için, ishalden tamamen kurtulursunuz.
       İshalden kurtulmak için bir yeni çözümde Değerli Takipçimiz Hürrem Aydın Hanımefendiden geldi:
 Patates nişastası suyla az koyu akışkan bir sıvı halinde günde 3 defa alınırsa yardım eder. Kendisine teşekkür ediyoruz...
      İshal için kesin çözüm olarak, bir okuyucumuzdan yeni bir öneri daha geldi: Kendisine teşekkür ediyor sevgi ve saygılarımızı gönderiyoruz.
 TC Miberkam Akrebim: 1 çay kasigi kuru çayla birlikte 1 bardak su içilirse buda yararli oluyor.

      Bir çözüm de Papatya hanımdan geldi, çok çok teşekkür ediyoruz değerli üyelerimize, tecrübelerini bizimle paylaştıkları için gerçekten minnettarız. Sevgiler saygılar hepinize :)
 TC Papatya Sdcmr canlar bir öneride benden kabul ederseniz 1 yemek kaşığı kuru çayı iyice kavurun soğuduktan sonra suyla yada kolayla yiyin inanın anında kesiyor..

Bütün bunların yanı sıra kola ve muz da ishali çabuk keser...


İltihaplı yaraya ne yapmak lazım

İltihaplı yaraya kına yakılırsa iyileşir.

Halılarınızda sigara yanığı varsa

Yanık yerleri zımpara kâğıdı ile ovun.

Masanıza damlayan mum canınızı sıkmasın

Lekenin üzerine neft döküp 5 dakika bekletin, sonra da nemli bezle silin.

Mobilyaların yerlerini değiştirdiniz halılarda iz kaldı


Bu izleri yok etmek için, iz olan yerlere birer parça buz koyup erimesini bekleyin, sonra da elektrik süpürgesiyle süpürün. İzden eser kalmaz.

Paslanan eşyalara ne yapmalı

Paslanan yeri,birkaç defa gaza batırılmış bezle silin.Daha sonra yünlü bir kumaşla kurulayın.

Başınız ağrımasın

Başınız ağrıyorsa, Birkaç kahve çekirdeğine limon sıkıp yavaş yavaş yiyin.

Bardaklar birbirine sıkışınca nasıl çıkarılır


Üstüste koyduğunuz bardaklar sıkıştığında üstteki bardağa buz koyun, hepsini birden leğenin içerisine bırakın ve yavaş yavaş leğene sıcak su doldurun kolayca birbirinden ayrılırlar.

Dekoratif buzlar elde etmek için

Buz kalıplarınızı suyla doldurmadan önce kalıpların içine limon, portakal, çilek ve dilediğiniz diğer meyvelerden parçacıklar koyarsanız, çok dekoratif buzlar elde edebilirsiniz.

Boya kokusunu gidermenin püf noktası

İki tane büyük baş soğanı soyup ikiye bölün, suya atın, Boya kokan odaya koyun.

Boya Fırçasını Yumuşatmanın Kolay Yolu

Bir süre kaynamış sirkeli suda bekletin. Boyaların hemen gevşeyip çıktıklarını göreceksiniz.

Bakır Kapları Parlatmanın Püf Noktası

Bir bez parçasını sirke ile hafifçe ıslatıp,bakır kaplarınızı ovarsanız pırıl pırıl olur.

Ayak Yorgunluğunu Önlemek İçin Ne Yapılır

Yorgun Ayaklar İçin

Her sabah birkaç damla zeytinyağı ile ovalayın.

Ayakların Şişmemesi İçin Ne Yapılabilir


Saatlerce sıcak suda bekletmenize gerek yok. Kolonya ile ovalayın. Hem şişmesine hemde ayaklarınızın ısınmasına engel olur.

Yeni Ayakkabının Ayakları Vurmaması İçin Püf Noktası

Onları birkaç dakika buhara tuttuktan sonra giyinin.

Evin Güzel Kokması İçin Pratik Çözüm

Ampulünüze  parfümünüzden biraz sıkın, yaktığınız zaman odanız mis gibi kokar.

Arı Soktuğunda Ne Yapmak Gerekir



Kesme şekeri hafifçe ıslatıp, soktuğu kısmın üzerine hafif hafif bastırın. Zehirini alır, kaşıntısını ve şişmesini önler.

Alçının Donmasını Geciktirmenin Püf Noktası

Suyun içine onda bir oranında sirke yada bira katınız.

Akünün Oksitlenmemesi için çözüm

Hiç dert etmeyin. Cola sürerseniz oksitlenmeyi hemen önlersiniz.

Ağız Kokusuna Son


Çekilmemiş birkaç tane Türk kahvesi çiğnemek ağzınızdaki her türlü kötü kokuyu giderir.

Ağız kokusu çoğu zaman, çürük dişlerden, diş eti hastalıklarından ve kabızlıktan kaynaklanan kötü bir nefes kokusudur.
Bu yüzden önce kabızlığa, sonra ağız ve diş sağlığınıza daha dikkat edip, günde azami olarak da 2 defa fırçalarsanız bu sorunu kökten halletmiş olursunuz...  Sadece ağız florasından kaynaklanan basit kokular için de dediğim gibi kahve çekirdeği çiğnemek yeterlidir.


Zaman zaman herkesin ağzı kokabilir. Özellikle de sabahları! Bazen karnımız acıktığında veya diyet yaparken, hele soğan, sarımsak gibi şeyler yediğimizde kokudan kurtuluş yoktur.

Birisi ile konuşurken başını geri çektiğini fark ederiz veya kendimiz ağzımızı kapatma ihtiyacı hissederiz. Her ikisi de birbirinden kötüdür. İnsan rezil olur! Ağız kokusuna genel olarak ağızda artakalan ve damakla dişler arasına sıkışan yiyecek parçaları neden olur. Ağız kokusunun ardında kötü beslenme alışkanlıkları veya bazı sağlık sorunları da gizlenebilir.
TÜKÜRÜK ARINDIRIR
Tükürüğün arındırıcı bir özelliği vardır. Tükürük salgısı azalınca bakteriler çoğalır ve kokmaya başlarlar.
Örneğin;
-Sabahları ağzımız kokabilir, çünkü tükürük salgısı uykuda hemen hemen sıfırlanır.
—Karnımız acıkınca ağzımız kokar. Sakız çiğnemek tükürük salgısını arttırdığı için biraz yardımcı olur.
—Vücut susuz kalınca da ağız kokar, çünkü tükürük salgılaması azalır.
—Bazı hastalıklar, ilaçlar ve alkol de tükürüğü azaltır. Kokulu yiyecekler, sigara, çürük diş, dişeti sorunları, diş taşları, dişetlerinde plaklar oluşması, ağız ve boğazda iltihaplanmalar dışında; solunum yollarındaki sorunlar, diyabet, reflü, karaciğer ve akciğer hastalıkları da ağız kokusuna yol açan etkenlerdir. Eczaneler ve marketler ağız kokusuna karşı ürünlerle dolup taşar. Ama çoğunun içinde sert kimyasallar bulunur ve ağız kokusunu kısa bir süre için maskeleyip bastırırlar. İsterseniz aşağıdaki önerilerimi deneyin.

DİŞ MACUNU YAPIN:
Kendinize gayet sağlıklı bir diş macunu ve gargara hazırlayabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm malzemeler; yemek sodası ile biraz hidrojen peroksittir. Antiseptik gücünü arttırmak için birkaç damla çay ağacı yağı veya okaliptüs yağı da ekleyebilirsiniz. İşte diş macununuz hazır!

SU : Ağzınızın kurumasına izin vermeyin. Tükürük vücudun doğal deterjanı gibidir. Onun daima bol bol salgılanmasına yardımcı olun. Tükürüğünüz arttıkça bakteriler azalır. Bunun yolu da su içmekten geçer.
Çay ve maydanoz ağız kokusunu önler
MAYDANOZ:
Ağız kokusundan şikâyetçiyseniz daha az et ve daha az yağ tüketin. Beslenmede meyve ve sebzelere ağırlık verin. Her gün taze mayalanmış yoğurt yiyin. Maydanozun her zerresi şifalıdır. İçindeki klorofilden ötürü ağız kokusuna karşı da son derece etkilidir.
ÇAY aaaFİ:
Siyah çayın içinde ağız kokusuna yol açan bakterileri etkisiz hale getiren önemli bileşikler bulunur. Yemeklerden sonra içerseniz gayet iyi gelir. Bazen de yeşil çay veya nane çayı ile değişiklik yapabilirsiniz.
30 SANİYEDE AĞIZ KOKUSUNU GİDERMENİN YOLLARI

1.Nefes kokması çoğu zaman ağız kuruluğundan kaynaklanır. Hemen garsondan İçine limon atılmış su isteyin. Limon ağız kokusunu saklar.

2.Varsa çaktırmadan ağzınıza bir sakız ya da nane şekeri atın. Hızlıca çiğneyip karşınızdakine fark ettirmeden atın. Gece boyunca çiğnemeyin.

3.İçinde zencefil fesleğen nane veya maydanoz olan bir yemek sipariş edin. Yemek gelince önce yaprakları çiğneyin.

4.Masada meyve varsa ağzınıza bir parça elma atın. Elma nefesi tazeler ve dişlerin araşma sıkışmış yemek artıklarını çıkarır.

5.Çaktırmadan yemek masasındaki tuzu alıp tuvalete gidin. Tuz ve bol suyla gargara yapın.

6.Kabartma tozu bulabilirseniz dişlerinize diş etlerinize ve dilinize sürüp bol suyla ağzınızı yıkayın. Kokuyu gidermede bir numaradır. Tuvalete gitme bahanesiyle masadan ayrılıp garsondan isteyebilirsiniz.

7.Masada viski tarzı ağır bir içki içiliyorsa hemen büyük bir yudum alın. Alkol diş yüzeyine yapışıp nefesinizi kokutan bakterileri öldürür.

8.Ağız kokusu dilinizin üzerindeki bakterilerden de kaynaklanıyor olabilir. Masadan bir kaşık araklayıp tuvalete gidin. Kaşığı ters çevirerek yukarıdan aşağı dilinizin üstünde gezdirip bakterileri giderin.

9. Kaşık ayarlayamazsanız elinizi iyice yıkadıktan sonra bu uygulamayı parmak uçlarınızla da yapabilirsiniz.

10.Masava dönmeden önce ağzınızı taze suyla uzun uzun çalkalayın.
AĞIZ KOKUSU NASIL GİDERİLİR?

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEMEK İÇİN BİTKİSEL ÇÖZÜMLER

Sabah kalktınız nefesinizin çok kötü koktuğunu kendiniz bile hissediyorsunuz, arkadaşınızla konuşurken ağzınızı kapatmak zorunda kalıyorsunuz, siz konuşurken karşınızdaki kişiler sizden uzak durmaya çalışıyor ya da siz konuşurken karşınızdaki kişinin yüz ifadesi birden değişiyorsa bu sorununuza acilen çare bulma zamanınız gelmişte geçiyor demektir. Öncelikle bu sorununuzun neyden kaynaklandığını bulmanız gerekiyor. Çünkü ağız kokusunun birden fazla nedeni vardır.

ÖNERİLER
*Ağız Kokusu İçin Bitkisel Çayın Yapılışı
Malzemeler
Biberiye çiçekleri
Sıcak su
1 adet limon
Yapılışı : Biberiye çiçekleri kaynar suyun içine atılır. İçine 1 adet limon dilimlenerek eklenir. Bu karışım 20 dakika bekletilir. Sürenin sonunda karışım sıkılarak su elde edilir. Elde edilen bu su biraz daha dinlendirildikten sonra sabahları aç karnına ve yemek sonrası bir fincan içilir.
*Ağız Kokusu İçin Gargaranın Yapılışı
Malzemeler
Menekşe çiçekleri
Maydanoz
Nane ruhu
Yapılışı : Menekşe çiçekleri ve maydanoz bir miktar suyun içinde 10 dakika kaynatılır. Elde edilen karışım süzülür. Bu suya bir miktar nane ruhu katılarak bir gün bekletilir. Artık ağız kokusu sorununuz için gargaranız hazırdır. Bu suyla rahatsızlığınız devam ettiği sürece yemeklerden önce ve sonra gargara yapabilirsiniz.,


*Ağız Kokusu İçin Gargaranın Yapılışı
Malzemeler
Adaçayı
Nane ruhu
Yapılışı : Bir avuç kadar adaçayı sıcak suyun içine katılarak 15 dakika demlenmesi beklenilir. Elde edilen karışım sıkılarak içine bir miktar nane ruhu katılır. Bu su gün boyunca dinlendirilir. Dinlendirilmiş olan su yarı oranda içme suyuyla karıştırılarak ağız sık sık çalkalanarak gargara yapılabilir.
Ağız Kokusunu Önlemek İçin Neler Yemeliyiz


1. Elma, armut, havuç: İçerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler, aynı zamanda hoş tatları sayesinde nefesimizi ferahlatırlar.
2. Taze nane yaprakları:Özellikle soğan ya da sarımsak yediyseniz bunların kokularını yok etmede oldukça etkili bir bitkidir.
3. Tarçın kabukları: Tarçın kabuklarında bulunan özel bir yağ, ağızda bulunan bakteriyi yok eder.
4. Sakız:İçeriğinde xylitol bileşkeni olan sakızlar çürüklerini önlemeye yardımcı olur.
5. Limon:Limon ağız kokusunu önlemede önemli bir yiyecektir. Limonu ortadan ikiye bölüp yiyin.
6. Maydanoz:Nefesiniz ferahlatmakta oldukça etkili bir bitkidir maydanoz. Özellikle soğanlı, sarımsaklı yiyeceklerden sonra bir parça ağzınıza atın ve yavaş yavaş ağzınızın içinde çiğneyerek ezin. Ferahlığı sizde hissedip ağız kokunuzun yok olduğunu göreceksiniz.
7. Kakule, anason, kişniş, karanfil, rezene gibi bazı baharatlar:Eğer ağız kokusu probleminiz varsa sofanızda bu baharatları bulundurmaya ve kullanmaya özen göstermelisiniz.
8. Yoğurt: Günde bir veya iki kere yiyeceğiniz yarım kap yoğurt ağız içerisindeki ağız kokusuna neden olan hidrojen sulfüt kokusunu yok etmeye yardımcı olur.

KÖTÜ AĞIZ KOKUSUNU GİDERME
Kötü ağız hijyeni, diş çürüğü, dişeti ve çevre kemik dokusundaki hastalıklar, ağızdaki eski dolgu ve kaplamaların altındaki çürükler istenmeyen kokulara zemin hazırlıyor.

Ağız kokusunun tıbbi adı halitosiz. Diş hekimi Sibel aaail, ciddi enfeksiyonlardan kaynaklanmayan ağız kokularının çoğunlukla diş ve dişeti rahatsızlıklarına bağlı oluştuğunu söylüyor. Her ikisinin de nedeni aynı: Dişler düzenli fırçalanmadığında ağızda oluşan bakteri tabakaları. Diş yüzeyi iyi temizlenmediğinde bakteriler bu bölgeye yerleşir. Atıklarındaki sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Aynı şekilde dil köküne yerleşen bakterilerin ölüleri ağızda koku oluşturur.

AĞIZ KURULUĞU DA SEBEP

"Dişleriniz Konuşuyor" kitabının yazarı diş hekimi Dilşad Doğan Özdoğan, ağız kuruluğunun da ağız kokusuna yol açtığını belirtiyor. Tükürük akış hızı ve miktarındaki azalma, ağız kuruluğunu artırır. Ağız kuruluğunda normalden daha az olan tükürük, dil üzerindeki artıkları ve maddeleri yeterince yıkayamaz. Bu da kokuya sebep olur. Tükürük azlığı, ağız ortamında oksijen azlığı anlamına da gelir. Bu da oksijeni sevmeyen organizmaların oluşmasına olanak sağlar.

Ayrıca tükürük bezi hastalıkları, diyabet, hepatit, vitamin eksiklileri, menopoz, duygusal gerilim ve bazı ilaçlar tükürük üretimini azaltabilir. Koku, ağız içindeki mantarlar ve yaraların sonucunda da meydana gelebilir. Akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer yetmezliği, aaaabolizma bozuklukları, açlık, diyet, oruçlu olmak, burun tıkanıklığı sonucu oluşan ağız kuruluğu da koku yapar.

GIDALAR DA ETKİLİ

Soruna yol açan bir başka neden de kronik bademcik iltihapları, burun ve sinüslerde oluşan rahatsızlıklar. Kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Şenol Çivelek'in verdiği bilgiye göre koku oluşum süreci şöyle gelişiyor: Yüz kemiklerinin içindeki sinüzit adı verilen boşluklarda müzmin iltihap varsa, akıntı genize boşalıyor. Genizde meydana gelen kötü koku nefesle yayılıyor. Müzmin bademcik iltihapları, bademcik döküntüsüne yol açarak ağız kokusu şeklinde kendini gösteriyor.

Yiyeceklerin de ağız kokusunda rolü var. Yüksek protein içerikli, yani kırmızı et, balık, peynir ve süt ürünleri gibi gıdalar, soğan, sarımsak, turp gibi koku veren yiyecekler ağız kokusuna yol açan sülfür içermelerinden dolayı nefeste koku oluşturur. Alkol, kahve ve sigaranın da etkisi göz ardı edilemez.

DİLİNİZİ DE FIRÇALAYIN

Kokunun önlenmesi için öncelikle ağız hijyenine özen göstermek gerekiyor. Diş fırçalamanın bile kuralı var. Alt ve üst çenedekileri ayrı ayrı olmak üzere, fırça tüm dişlerin ön, üst ve arka yüzeylerinden en az üç kez geçecek şekilde fırçalamak gerekiyor. Bakteriler iyi temizlenmeyen yüzeyler gibi, pütürlü yapısı nedeniyle dile de rahatlıkla yerleşebiliyor. Dil yüzeyinin ve özellikle arka kısmının fırçalanması kokuyu önlemek açısından önemli. Eğer fırça ile bu yüzeyi fırçalamaktan rahatsız oluyorsanız temiz bir plastik kaşık kullanarak dili kökünden ucuna kadar sıyırarak temizleyebilirsiniz.

Ayrıca dilinizi rahat ve düzgün bir şekilde temizleyebilmek için piyasada bulunan dil fırçaları ve dil kazıyıcılarından yardım alabilirsiniz.

KOKU TESTLERİ VAR

Sorunun tedavisine başlamadan kokunun kaynağını bulmak gerekli. Önce tam bir ağız muayenesi yapılıyor. Koku testleri ile uçucu sülfür gazları tespit ediliyor. Sonra dişeti hastalıkları ve diş çürükleri tedavi ediliyor. Ağız enfeksiyonları yok ediliyor, gömük, sorunlu dişler çekiliyor ve tedavi kısa sürede sonuç veriyor. Ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı oluyor. Ayrıca ağız dışı nedenler araştırılıp, ona yönelik kontrol programı yapılıyor.

Ağız kokusu kötü haber olabilir

Erişkinlerde seyrek rastlansa da, ağız, boğaz ve alt solunum yolları bölgelerindeki tümöre bağlı olarak ağız kokusu gelişebiliyor. Ülserasyon adı verilen, krater görünümlü tümörün çok süratli büyümesine ayak uyduramayıp ölen dokular kötü koku yayabilir. Nefesin kokmasıyla birlikte ses kısıklığı, yutma güçlüğü, kulağa vuran ağrı, ağızdan kan gelmesi ve boyunda şişlik gibi şikayetlerle birlikte ağız kokusu ortaya çıkarsa tümör ihtimali göz önünde bulundurulmalı.

AĞIZ KOKUSUNU ÖNLEYECEK 7 ÖNLEM

Eğer ağzınızda herhangi bir enfeksiyon, vücudunuzda nefesinizin kokmasına yol açacak herhangi bir sağlık sorunu yoksa ağız kokusunu engellemek için gargara ve diş macunlarıyla yapılacak düzenli temizlik yeterli.

— Ağız kuruluğunu önlemek için gün boyu su için.

— Aldığınız ilaçlar ağız kuruluğu yapıyorsa, yudum yudum su için; dişlerinizi ve dilinizi fırçalamayı aksatmayın.

— Tükürük salgısını hareketlendirin. Bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olun. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yolu. Bu arada mentollü pastillere dikkat! Kokuyu giderir gibi görünse de kuruluğa neden olur.

— Bol su içeren sebze (domates, kereviz gibi) ve meyveler (elma gibi) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın.

— Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının ya da pişirerek yemeyi tercih edin. Çoğunlukla kötü sindirildikleri için süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.

— Alkolü ve sigarayı bırakın.

Ağız kokusu fobisi

Ağız kokusu endişesi kimi zaman kişinin psikolojisini etkiliyor ve fobiye dönüşüyor. Kimsenin fark etmediği kokuyu zihninde abartan "halitofobi"liler, depresyona sürükleniyor, aralarında intiharı düşünenler bile çıkıyor. Hayali ağız kokusu, "Olfactory Reference Sendrom" adı verilen psikiyatrik bir durum. Hasta kötü koku yaydığına inanıyor. Ağız ve diş sağlığının düşmanı stres, kimi durumlarda ağızdaki tükürük akımını da azaltıyor. Stres altındaki birey, ağız kurumasına bağlı koku oluşumundan etkilenip halitozis geliştiriyor.

Vidaların Sık Sık Düşmemesi için Ne yapmak Gerekir

Herhangi bir eşyanın vidası sık sık düşüyorsa. Vidayı takacağınız yuvaya önce biraz renksiz oje damlatıp sonra vidayı takmayı deneyin kuruyunca bir daha düşmeyecektir.

Gömlek Yakasındaki Kirler Nasıl Temizlenir

Gömleği makinaya atmadan evvel, yaka kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Giysilerdeki Sigara Kokusunu Gidermek için Ne Yapılır

Siagara kokusunu gidermek için giysilerinizi yıkamak zorunda değilsiniz. Buhar tüten bir kabın içine bir fincan sirke ekleyip giysileri bu kabın üst kısmına biyere asılı bırakın, sigara kokusu hemen çıkacaktır.

Ütü Yapmadan Kırışıkları Açmanın Püf Noktası

1. Kırışan giysilerinizi kaynar suyun buharına asarak kırışıkların giderilmesini sağlayabilirsiniz. Ütünüz bozuksa veya o anda canınız ütü yapmak istemiyorsa çok işinize yarayacak bu yöntemi uygulayın. Bakın ne kadar işe yaradığına kendiniz şahit olacaksınız.

2. Kırışıkları açmanın bir başka yolu da ütüleyeceğinizi eşarp, bluz veya pantolonu kısacası bütün kıyafetleri köşelerinden tutup gerdirerek üzerine birkaç dakika fön makinasıyla sıcak hava tutmaktır. Çok pratik ve çok çabuk anında ütülenmiş gibi oluveriyor.

Güvelere karşı Kesin Çözüm


Bir portakalın veya limonun dış yüzeyine bol miktarda kuru karanfil batırıp erzak dolabınızın ve gardrobunuzun bir köşesine yerleştirin.

 Bir diğer yöntem de, kuru gıdalarınızı bir miktar sofra tuzuyla karıştırıp saklayın. Bu şekilde tuz rutubeti alacağı için gıdalarınızın güvelenmesini önler.

Haşlanmış Yumurtayı Kolayca Soyabilmenin Püf Noktası

Haşladığınız yumurtaların kolayca soyulması için soğuk suda bir iki dakika bekletin.

Tavuğun Buzunu Acele Çözmek İçin Pratik Yol

Acele pişirmeniz gerekiyorsa, donmuş tavuğu bol tuzlu soğuk suyun içine koyarsanız çabucak çözülür.

Tereyağı nasıl kullanılır

Tereyağının yanmaması için, bir miktar çiçekyağı eklemek akıllı bir davranıştır.

Dibi tutan tencereler nasıl temizlenir

Tencerelerin dibi tuttuysa, içini suyla çalkalayıp bir miktar yağçöz sıkın.10 dakika bekletip sünger yardımıyla yıkayıp durulayın. Hiç yorulmadan tertemiz olduğunu göreceksiniz. Dibi yanmış tencereler için de geçerli bu yöntem.

Teflon tencerelerinizde oluşan lekeler için Çözüm

Tencereye bir bardak su, iki çorba kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke koyup on dakika kaynatın.

Teflon Tencere ve Tavalardaki Sarı Lekeleri Temizlemenin Püf noktası

Sararan teflon tencere ve tavalarınızın içine biraz su ve çamaşır suyu ekleyip kaynatın, sonra da sıcak su ile iyice durulayın.

Yemeğin Fazla Tuzunu Almak İçin ne Yapılabilir

Soyulmuş büyük boy patatesi bütün olarak veya ikiye bölerek, yemeğin içine atıp, öylece pişirmeye devam ederseniz fazla tuzu çekecektir.

Merhaba sevgili okuyucularım

Bundan böyle hergün burada, sizlere günlük hayatta lazım olacak, A'dan Z'ye her konuda, işlerinizi kolaylaştırmak üzere pratik bilgiler önereceğim. Umarım tecrübelerim sizlere ömür boyu iyi bir rehber olur...