19 Temmuz 2013 Cuma

Tatlının Glikozla mı Yoksa Şekerle mi Yapıldığını Anlamanın Püf Noktası

    
  Glikoz mu, Yoksa Şeker mi Kullanılmış

Herhangi bir tatlının glikozla mı yoksa şekerle mi yapıldığını anlamak için mutlaka tadına bakmanız gereklidir. Tatlıdan bir lokma ağzınıza alıp çiğneyin tam yutmaya geçtiğinde boğazınızı sıyırarak geçiyorsa, o tatlıda kesin şeker yerine glikoz kullanılmıştır ;)

Dolma Biber ve Patlıcan Kurutmanın Püf Noktası

 Dolmalık biber ve patlıcan kuruturken çürümemesi için dikkat edilecek hususlar
1. Kullanacağınız sebzelerin taze olmasına dikkat edin,

2. Sebzeleri ipe dizerken dip kısmına yakın bir yerden dizin ki ağız kısmı daima aşağıya baksın.

3. Kesinlikle üzerine yağmur değmesin,

Yukarda saydığım hususları hemen hemen herkes bilir.

En Önemlisi de
4. İpe dizilmiş sebzelerinizi kesinlikle ve kesinlikle sabah güneşi alan bir yere asın, zira akşam güneşi gören sebzeleriniz haşlak olur yani güneş yanığı olur ve çürür, buna çok dikkat etmeniz lazım.


Kurutacağınız sebze ve meyvelerin birbirine değmemesi için, ipe dizerken aralarına birer tane boru makarna dizebilirsiniz. Böylece birbirine değmeden çabucak ve çürümeden kurmasını sağlayabilirsiniz.

Domates Nasıl Kurutulur

Domates Kurutmanın Püf Noktası

    1.   Bunun için kullanacağınız domatesler Linda ve Bursa denilen sivri etli cins domatesten kullanın çünkü  hem sert hem de içi sulu değil.
      
A) Domateslerin ezik çürük olmamasına özen gösterin bol suyla yıkayın. Domatesleri dörde bölün. (5 klilo domatese bu tuz ölçüsü iyi geldi) üzerine 1 avuç kaya tuzu (turşuluk kalın iri tuz) serpin karıştırın. 2 saat kadar kabın içinde bekletin sulansın. Tuzlu olması lazımki bozulmasın.
B) Büyük sini veya tepsiye resimde olduğu gibi sıralayıp güneşe koyun, mümkünse gece gündüz yerinden kaldırmayın. Ortalama 5 günde kuruyor. Tepsinin dibinde biriken suları almak kağıt havluyla sürekli kurulayın. Gece dışarıda bırakacak yerim yok derseniz eve alın ertesi gün tekrar çıkarın.
     2. İkinci bir yöntem de şu :
Eğer yeriniz müsait bahçeniz varsa çamaşır telini bahçenin güneş alan yerine kurun. Üzerine tülü yayın. Hazırladığınız domatesleri üzerine dizin sarkan tülü üzerine örtün alttan üstten hava alacağı için başında zaman geçirip saldığı suyu kurulamanız gerekmeyecek bu yöntem de denenmiş garantili yöntemlerden.
NOT: Kuruyan domateslerinizi bez torbaya alıp ağzını bağlayın ve uygun bir yere asın. Bir kısmını zeytinyağına yatırın. Uygun gördüğünüz her yerde kullanın. Yağı da salatalarınızda, et marinelerinizde  kullanabilirsiniz.