25 Eylül 2013 Çarşamba

Alkol lekesi nasıl çıkarılır

Giysi Üzerinde: Şampuanlayınız,Sonra beyaz ispirto ile tampon yapınız.
Cilalı Ahşap Üzerinde: Lekeli yerleri bir mantar tıpayla silin veya terebentinle ıslatın, sonra parlatın.
Masif Ahşap Üzerinde: Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz. Leke çok inatçıysa, çakmak benzinini deneyiniz.

Kimler Malulen Emekli Olabilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kanserden organ nakline, diyabetten çalışmaya engel teşkil edecek genetik hastaliklara kadar 21 çeşit rahatsızlığı ekleyerek kapsamını genişlettiği malulen emekliliğin detayları belli oldu. 971 lira maaşla malulen emekli olacak bu kişilere yönelik düzenleme, 1 Eylül'den itibaren yürürlüğe girecek. Yeni düzenlemeye göre, malulen emekli olunabilecek hastalıklar ve koşulları şöyle:

ORGAN NAKLİ OLANLAR İÇİN BİR ŞART ARANMAYACAK

Çalışma gücünün veya is kazasi ya da meslek hastaligi sonucu meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60'ini veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği sağlık kurulunca raporlanacak.

Tüm organ nakilli (kemik iliği nakli hariç) hastalara koşulsuz maluliyet verildi.

Böbrek nakli sonrası uygulanan kontrol muayeneleri kaldırıldı.

Diyalize girmeyen kronik böbrek yetmezligi olan hastalara maluliyet hakkı getirildi.

KANSER HASTALIĞI EMEKLİLİK SEBEBİ

Tüm kanser hastaları, tanı konduktan sonra koşulsuz olarak 18 ay boyunca malul kabul edildi. Bu hastalara ayrıca tedavi süresince maluliyet hakkı verildi.

Kanserlere ve endokrin hastaliklara bağlı gelişen ve tedavisi olmayan ağır elektrolit bozukluklari listeye eklendi. Kemik iliği naklinden itibaren hastalar 12 ay süreyle malul kabul edildi.

Kan kanseri hastalarına tanı konduktan sonra 2 yıl süreyle malul olabilme hakkı getirildi.

NÖROLOJİK HASTALIĞI OLANLAR DA LİSTEYE ALINDI

Tedavisi olmayan ve kisinin çalısmasına engel olan genetik hastalıklar malulen emekli olacaklar listesine alındı.

Otizm gibi yaygın gelişim bozuklukları malulen emekli olacaklar listesine girdi.

Tek el desteğine rağmen yardım almadan yürüyememe, standart toplu taşıma araçlarını kullanamayan sigortalı malul sayıldı.

MS, Parkinson, Alzheimer hastalığı, Demans, Sara gibi nörolojik hastalıklar da bu kapsama alındı.

Kişisel bakım ve zorunlu ihtiyaçlarını yardımsız yapamayan romatolojik ve nörolojik hastalıklar bu listeye girdi.

Travma sonrası depresyon ve obsesif-kompulsif bozukluk gibi sık görülen psikiyatrik hastalıklar maluliyet listesine eklendi.

 SEKER HASTALARI IÇIN YENI IMKANLAR

Koroner arter hastaliklari, kalp kapak hastaliklari, aritmiler, kalp yetmezligi gibi güncel ve sik görülen kardiyolojik hastaliklar ile ilgili kriterler ilk kez olusturuldu.

Sindirim sistemi kanamalari, ülseratif kolit, kaseksi, kronik pankreatit gibi eski yönetmelikte olmayan birçok hastalik eklendi.

Seker hastaligina iliskin maluliyet kriterleri genisletildi, en az 3 organinin orta ve ileri düzeyde bozulmasi maluliyet kriteri olarak kabul edildi.

ASTIM HASTALARI MALUL SAYILDI

Astım, KOAH, uyku bozuklukları gibi sık görülen solunum sistemi hastalıkları için ilk kez maluliyet kriterleri oluşturuldu.

Solunum yetmezligi nedeniyle yardımcı solunum cihazlarını sürekli olarak kullanan hastalar bakıma muhtaç olarak kabul edildi.

Tedaviye dirençli ve bulaşıcılığı yüksek olan verem hastalarına 2 yıl süreyle maluliyet hakkı getirildi.

Birden fazla hastalığın bir arada olduğu ve tedaviye rağmen sigortalının çalışma olanağının bulunmadığı durumlarda malul olabilme ile ilgili düzenleme yapıldı.

 BÖYLECE MALUL EMEKLİ SAYISI 119 BİNE ULAŞACAK

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun malulen emekliligin kapsamini genisletmesiyle 4 bin 250 kisi emekli olabilecek. 1 Eylül'den itibaren yürürlüge girecek olan düzenleme ile malulen emekli sayısı 114 bin 624'ten 119 bine ulaşacak.