25 Temmuz 2014 Cuma

SON YILLARIN EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMASI GAZZEDE SON DURUM, SON DAKİKA FİLİSTİN

SON YILLARIN EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMASI

Al Jazeera Kudüs Muhabiri Civara Buderi, Kudüs'ün tüm girişlerinde İsrail askerlerinin bulunduğunu ve Mescid-i Aksa'ya giden tüm yolları kapatıklarını belirtti. Buderi, "Bu gece Kudüs'te uzun yılların en şiddetli çatışmaları yaşandı. İnsanlar Kadir gecesini hiç bu şekilde yaşamamıştı. İsrail ordusu gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombalarını yoğun bir şekilde kullandı" dedi.

Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışan 39 Filistinli İsrail güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Batı Şeria ve Kudüs'te son yılların en büyük sokak eylemleri başladı. İsrail ile Filistinliler arasında çatışma çıktı.

İNTİFADA ÇAĞRISI

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, intifada çağrısı yaptı. Yazılı açıklama yapan Berhum, "Batı Şeria'daki halkımızı, Gazze'de hakiki ve fiili bir zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve İsrail düşmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

BATI ŞERİA DA AYAKTA

Batı Şeria’daki Kalandiye askeri noktasındaki çatışmalar ise saat 22.30 sıralarında başladı.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösterinin amacı, Ramallah'tan Kudüs'e gitmekti. Kadir gecesini Mescid-i Aksa'da kutlamak ve Gazze'ye destek olmak için başlatılan protesto gösterisi, '48 bin kişi' sloganı altında düzenlendi.

BÜYÜK FELAKET

1948 yılındaki ‘Büyük Felaket’ anlamına gelen Nekbe’den esinlenerek 48 bin kişinin toplanması için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler çağrı yaptı. Çağrılar sonucu dün akşam saatlerinden itibaren Ramallah’ta on binlerce Filistinli toplandı.

Bunun üzerine İsrail ordusu Kudüs'e giden yolları kapattı. Ramallah'ta yola çıkan Filistinlilere, İsrail güvenlik güçleri Kalandiye askeri noktasında müdahale etti.

Bölgedeki muhabirler “İsrail ordusu belki de şimdiye kadar hiç bir protestoya karşı bu kadar şiddet kullanmadı. Gerçek mermilerle Filistinlilere ateş açıyor” dedi.

Müdahale sırasında 2 Filistinli hayatını kaybetti. Öldürülen Filistinlilerin isimlerinin Mecid Sifayyan ve Muhammed Araj olduğu açıklandı. Yaralananların sayısı en az 250.

Batı Şeria’nın diğer kentleri de ayakta. Tul Kerim'de İsrail güvenlik güçleri ile Filistinler çatıştı.

Beyt Lahim'in kuzey girişinde İsrail güvenlik güçleri ile Filistinlerin arasında çatışmalar yaşandı. Nablus'taki çatışmalarda 3 Filistinli yaralandı. El Halil'de Halhul ve Bab El Zaviye bölgelerindeki protestolar ve çatışmalarda çok sayıda yaralı var. Çatışmalar nedeniyle Batı Şeria'nın tüm hastanelerinde olağanüstü durumu ilan edildi.