16 Aralık 2012 Pazar

Salamura peynir için püf noktası

Kışlık salamura peynir yaparken, peynirleri iri dilimler halinde kesin. Bir kabın içerisine salamuralık özel tuz koyup, bu tuza peynir dilimlerini bandırın. Sonra bir kabın içine bol tuzlu su hazırlayın ve bu suya yıkanmış çiğ yumurta koyarak tuzunu ölçün. Yumurta suyun yüzüne çıkıyorsa tuzu tamam demektir.
       Bu hazırladığınız tuzlu suyu cam bir kavanoza boşaltıp, tuza bandırdığınız peynirleri bunun içine atın ve kapağını kapatıp serin ve hiç güneş görmeyen bir yerde muhafaza edin.
       Kullanacağınız zaman da, tüketeceğiniz kadar  1-2 dilim çıkarıp akşamdan soğuk suyun içine ıslatın sabah kahvaltısına kadar tamamen fazla tuzu gider ve peynirleriniz fazla yumuşamaz. Bazı kimseler salamura peyniri sıcak suya aslatırlar, yumuşamış peyniri sevenler için doğru bir yöntemdir, fakat yumuşamasını istemeyenler soğuk suda bekletsinler.
Salamuralık peynir