3 Şubat 2016 Çarşamba

Uçaktaki Yasaklılar!!!


Uçaktaki yasaklılar: El bagajınızda bulunmaması gereken 10 madde

Uçakta sıvı madde taşıma konusundaki katı kuralları çoğumuz biliyoruz. Ama el bagajında taşınması yasak olan bazı eşyalar hiç beklenmedik gelebilir! Farklı havalimanlarındaki uygulamaları ve yetkililerden gelen güvenlik bilgilerini sizin için araştırdık.

Bildiğiniz gibi, uçuşlarda güvenlik kuralları çok sıkı uygulanıyor. Uçağa binerken yanınıza alamayacağınız pek çok şey var. Evdeki tüpü yazlığınıza uçakla götüremeyeceğinizin farkındasınızdır. Fakat olta gibi bazı eşyaların yasaklılar listesinde olacağını tahmin etmemiş olabilirsiniz. Merak etmeyin! Bu yazıyı okuduktan sonra el bagajınızda ne götürüp ne götüremeyeceğiniz hakkında çok daha bilgili olacaksınız.

1. Çadır Kazığı

Tatilinizi çadır kampında geçirmeyi, ya da bir müzik festivalinde kampta kalmayı mı planlıyorsunuz? Sakın çadır kazığını el bagajınızda taşımaya kalkmayın, güvenlikte ona veda etmek zorunda kalmanız işten bile değil. Uçmadan önce varış yerinizde ihtiyacınız olan malzemeleri nereden bulabileceğinizi araştırmak iyi bir fikir olabilir.

2. (Birden fazla) çakmak

"Kendinize ya da diğer yolculara zarar verebilecek bir maddeyi el bagajınızda bulunduramazsınız” kuralı düşünüldüğünde, el bagajında çakmak taşınmabilmesi garip gelebilir. Ancak dikkat edin! Sadece bir tane çakmak taşıma hakkınız var.

3. Sıvı haldeki gıda ürünleri

Çorba

Çakmak taşımaktan çok daha zararsız ve masum görünse de, maalesef ambalajlı sıvı gıda ürünler de genel olarak yasaklı - tabi miktarı 100 ml veya altında değilse. Ancak buna birkaç istisna var. Sağlık nedenleriyle belli gıdaları yanınızda bulundurmanız şart ise, doktordan veya bir yetkiliden alacağınız belgeleri göstererek bunları taşıyabilirsiniz. Bebek sütü ve maması için de izin genel olarak var, ancak kontrolden geçirilmeleri gerekebilir.

4. Fazla miktarda parfüm, deodorant ve sprey

Parfüm

Sevdiklerinize en hoş kokulu parfümleri aldınız. Ama dikkat, kırılmasın diye hepsini el bagajınıza sıkıştırmaya kalkmayın! Zira eğer 20 x 20 cm büyüklüğündeki saydam poşetinize hepsi kolayca görülebilecek şekilde girmiyorsa, şişelerin her biri 100 ml'den küçük olsa da yanınıza alamayacaksınız. O kadar para verdiğiniz hediyeler de boşa gitmiş olacak.

5. Şuruplar ve ilaçlar

Şurup

Hazır yasaklı sıvılar konusundan bahsederken ilaçlar için de 100 ml kuralının geçerli olduğunu hatırlatalım. Taşımanız gereken devasa büyüklükteki şurup kutunuz da, eğer havaalanı yetkililerini önceden bilgilendirip izin almadıysanız bu kurala tabi.

6. Tenis ve badminton raketleri

Badminton raketleri

Kurallar spor ekipmanları konusunda da hassas. Örneğin muştalar, coplar, topuzlar, yasaklaması anlayışla karşılayabileceğimiz şeyler. Ne de olsa dövüş sporlarında kullanılıyorlar. Ancak tenis ve badminton raketi gibi eşyalar da yasaklı spor ekipmanları arasında. En iyisi, uçacağınız yerin ve havaalanının kurallarına bakmak.

7. Oltalar

Olta

Zıpkın gibi, oltaları da uçakta yanınıza alamıyorsunuz. Zararsız, sakin bir zaman geçirmek için kullandığınız bu alet, maalesef sivri kısımları dolayısıyla engellere takılıyor. Belki bu seferlik de balık tutmaya değil, balıkları izlemeye gidersiniz?

8. Havai fişekler

Havai fişek

Patlayıcı olarak nitelendirilen herşey gibi, havai fişekler de yasak. Gökyüzünde bile ne kadar parlak ve gürültülü olduklarını düşündüğünüzde, bu kural kulağa mantıklı geliyor. Yılbaşı kutlamalarınızı renklendirmek istiyorsanız, havai fişeklerinizi gittiğiniz yerden temin edebilirsiniz... tabi gittiğiniz ülkede bu konuda sınırlamalar yoksa!

9. Oksijenli su ve benzeri kimyasal maddeler

Saç boyama seti

Biber gazından yangın söndürücülere, ‘kimyasal ve toksik maddeler’ tamamıyla yasak. Oksijenli suyu da buna dahil edebilirsiniz. Saç renginizi sarartıp açmak istiyorsanız, neden gittiğiniz yerde yeni bir stil keşfetmeyi denemiyorsunuz?

10. Matkap ve benzeri iş aletleri

Matkap

Marangoz ya da tesisatçı değilseniz el bagajınızda tornavida, çekiç, testere ya da matkap gibi aletler olmasının bir anlamı da yok. İşiniz gereği bu tarz aletlere ihtiyacınız varsa da, bunları bavulunuza atabilirsiniz. Hem düşününce, kırılma bozulma ihtimalleri de pek yok zaten!

Not: Bu yazı el bagajında taşınması yasak olan herşeyi kapsamamakta olup, sadece bir yardımcı rehber nitelği taşımaktadır. En kesin ve güvenli bilgileri bulmak için uçacağınız yerin ve havayolunun resmi kurallarına göz atmanız önerilir. Bu yazıdaki bilgiler, en son 26.11.2015 tarihinde güncellenmiştir.

Son olarak da şunu söyleyelim baston ve şemsiyeniz varsa bavulunuza koyup götürün, sıkıntı olmaz, elinizde götürmeye kalkarsınız hava limanında bırakmak zorunda kalabilirsiniz. Bizden söylemesi ...