2 Mayıs 2011 Pazartesi

Leke çıkarmanın kolay yolu

Yünlü, pamuklu ve ipek kumaşlar için  kuru fasulyenin haşlama suyu içine tuz katmadıysanız mükemmel bir leke çıkarıcıdır. Bunu sakın unutmayın.

İçli köftenin parçalanmaması için ne yapmamız lazım

Kızartılmış İçli Köfte
İçli köfteyi bilirsiniz hamurunu tam tutturabilmek zordur. Bulgur ve irmiği bir kaba koyup, mutlaka soğuk suyla ıslatın, böylece bir süre bekletip şişmesini sağlayın daha sonra bol miktarda un, 1 yumurta ve diğer malzemelerinide katıp elinizi ıslata ıslata iyice yoğurun. Soğuk suyla yoğurulan içli köfte dağılmadan parçalanmadan pişermiş arkadaşlar. Afiyet olsun. 
       İçli köftenin dağılmadan pişmesi için bir önemli husus da kıymanın asla sıvıyağla kavrulmaması gerektiğidir.

Suda pişirilmiş İçli Köfte

Taze ekmek nasıl kolay dilimlenir

Taze ekmek, kolay kesilmez parçalanır. Muntazam dilimler elde etmek için ekmek bıçağınızı kaynar suya sokup biraz bekletin. Sonra hemen kurulayıp ekmeği kesmeye başlayın.

Beyin zarı nasıl soyulur

Haşladığınız beyinin zarını kolay soyabilmek için,beyni sıcakken, soğuk suyun altına tutun yada  soğuk suyun içinde soyun.
Beyin tava yaparken, Beyin zarı soymanın püf noktası

Buzun erimesini geciktirmek için


Buzluktan çıkardığınız buzu hangi kaba koyacaksanız o kabın içini alüminyum folyo ile kaplayın. Buz, uzun süre erimeden dayanacaktır.

Mantar Kurumaya Başladıysa

Buzdolabına koyduğunuz mantarları pişirmekte geciktiniz. Onları kurumuş bir halde buldunuz. Durun atmayın. Hemen bir kabın içine bir miktar bira koyup mantarları bunun içinde bekletin. Bakın nasıl da canlanacaklar.

Buzdolabındaki kötü kokular nasıl yok edilir

Küçük bir kaba biraz süt koyup buzdolabının içine bir yere bırakın, istenmeyen kokuların süt tarafından emildiğini göreceksiniz.

Kurabiyelerin taze kalması için ne yapmak gerekir


Bisküvilerin ve kurabiyelerin taze kalması için teneke bir kutuya koyun ve yanına bir avuç pirinç bırakın.bayatlama sorunu ortadan kalkacaktır.

       Pasta ve kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan bir teneke kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz uzun süre sertleşmeden taze kalır.

Bardakların Çatlamaması İçin Ne Yapmak Lazım

Yeni aldığınız bardakları tuzlu soğuk suya oturtun. Bu şekilde tencereyi ocağa koyup kaynatın ve bardakları kendiliğinden soğumaya bırakın. Böylece bardaklarınız ısı değişikliğine alışacak ve çatlamayacaktır.

Bamya pişirirken salyalanmaması için ne yapmalıyız

Bamya pişirmek aslında çok kolaydır. Fakat saldığı kaygan sıvıdan hemen hepimiz tiksiniriz. O yüzden türlü çareler ararız. Bamyanın salyalanmadan pişmesinin tek yolu vardır pişirirken ilk aşamada hemen içine bir limon sıkıp eklersek veya birkaç parça limon tuzu koyarsak salyalanma sorunu ortadan kalkmış olur.

Biberon

biberon püf noktası
Bebeğiniz doğdu, anne sütüyle doymuyor, biberon aldınız mama yedirmek istiyorsunuz. Fakat biberonu kullanmadan önce kaynatmanız gerekir. Cam biberon annelerin tercihidir ama sıcak suya atarsanız çatlar ve kırılır. Direk soğuk suyla birlikte tencereye koyup altını yakın kaynatma işlemi bittikten sonra ocağı söndürüp soğumaya bırakın. Sonra rahatlıkla kullanın.

Aspiratör nasıl temizlenir

Aspiratör temizlemek zor bir iştir aslında fakat temizliğe başlarken ilk etapta yağçöz sıkıp biraz bekletirseniz üzerinde birikmiş yağların hemen çözülerek sapsarı aktığını göreceksiniz.

Mumların dayanıklı olması için ne yapmalı

Mumlar özellikle romantik yemeklerin vazgeçilmezidir ama çok da çabuk eriyip bitiyolar dimi. Çok çabuk tükenmemeleri için kullanmadan evvel  buzdolabının derin dondurucusunda 2 saat bekletin. hem daha dayanıklı olur, hemde şamdanlardan aşağıya doğru akmasını engellemiş olursunuz

Kristal avize nasıl temizlenir

Kristal avizelerin baş düşmanı sigara dumanı ve tozdur. Bu yüzden avizelerin sık sık temizlenmesi gerekir. Temizlerken deterjan yerine karbonatlı veya sirkeli su kullanırsanız, hem daha kolay temizlenir, hemde daha geç kirlenir.

Kristaller nasıl temizlenir

Kristallerin temizlenmesi için, suyla yıkadıktan sonra durulama suyuna bir miktar sirke katın. bakın nasıl pırıl pırıl oluyor.

Kapıların kilitlerinin kış gecelerinde donmasını önlemek için

Kilitlerken anahtarı vazelin yada gliserine batırarak kilide sokup birkaç kez çevirdikten sonra kilitleyin. Kışın uzun süre kilitli kalacak kilitleri de aynı biçimde kilitledikten sonra anahtar deliğinin üzerine bir naylon yapıştırın.

Kilit ve sürgülerdeki pas nasıl çıkarılır

Paslanmış kilit ve sürgülerinizi karbonatlı suyla ovarak silin.Sonra iyice kurulayın.Amonyaklı suya batırılmış bezle de aynı işi yapabilirsiniz.

Kahve lekesi nasıl çıkarılır


Üzerinize veya halınıza kahve dökülürse, lekeyi soğuk suyla ıslattıktan sonra hemen birkaç damla gliserin ile çitileyin. Leke hemen geçer.

Havludaki kirler çıkmıyorsa

Havlularınızı yıkamadan önce hafif tuz ve limon suyu katılmış ılık suya bastırırsanız daha çabuk ve daha iyi temizlenir. Böylece renkleri de bozulmaz.

Halıların parlak olması için ne yapmalı

Pırıl pırıl halılara sahip olmak için 5 adet patatesi 2 saat haşlayıp suyunu süzün. Bu suyun içine bir fincan sirke ilave edip karıştırın. Halılarınızı halı şampuanı ile sildikten sonra bu karışımla durulayın. Sirke kokusu hemen uçup gider halının parkalığıda sağlanmış olur.

Pamuklu giysilerin çekmemesi için

İlk yıkamadan önce bir gece soğuk suyun içerisinde bekletirseniz. Giysilerinizin çekme ihtimali kalmaz.

Gözlüğünüzün camı çizildiyse

Birkaç damla sirke veya votkayla yıkayın, çizikler yok olacaktır.

Fareleri kaçırtmak için ne yapmalı

 
Nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin geldiği yere koyun.

Eşyaların üzerindeki etiketler nasıl çıkarılır

Satın aldığınız plastik ve cam eşyaların üzerine yapıştırılan etiketlerden kurtulmak için etiketin üzerine margarin sürün ve 15 dakika bekletin. Sonra bir bez ile ovalayıp yıkayın. üzerlerinde hiç bir leke ve çizik oluşmayacaktır.
 Buzdolabı, cam, dolap gibi eşyaların üzerindeki yapışkanlı etiketleri çıkartmak daha zahmetlidir. En etkili yöntem sıcak su buharıdır. Bir ütü yardımıyla etiketin üzerine 1-2 dakika kadar buhar tutun, yumuşayan etiketi elinizle sökün, kalan yapışkan artıklarını kolanyalı bir pamuk veya alkol ile silerek temizleyin..

Elinize uhu yapışırsa

Elinize yapışan uhuyu asetonla gayet rahat çıkarabilirsiniz

Dübel nasıl çakılır

Duvara naylon dübeli çakmak için, önce duvarda açacağınız deliğin dübele uygun genişlikte ve derinlikte olmasına dikkat edin. Dübeli dik olarak deliğe sokun. Çekiçle vurarak yerleştirdikten sonra vidayı takınız. Vidayı da başlangıçta bir iki çekiç darbesiyle dübelin ağzına yerleştirmeniz vidanın düzgün ve kolay girmesine yardımcı olur. Eğer delik dübelden büyükse dübeli bir alçıya bulayarak sokunuz ve iyice dondurduktan sonra vidalayınız.

Eski duvar kağıtları nasıl çıkarılır

Duvar kâğıtlarını yenilemek istediğinizde eski kâğıtları yerinden çıkartmak her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız sünger veya saplı fırçayla duvar kağıtlarını silin çok kolay çıkacaktır.

Diş sağlığı için ne yapmalı

Sağlıklı dişlere sahip olmak istiyorsanız, günde 2 kez 150 gram yağsız peynir tüketin. Peynirdeki kalsiyum dişetini kuvvetlendirir, dişleri sağlamlaştırır.

Kuru ciltler için ne yapmalı

Bir tane muzu ezin. İçerisine bir çay kaşığı bal veya bademyağı karıştırıp yüzünüze sürün. Birkaç dakika bekleyip ılık su ile yıkayın.

Su lekesi nasıl çıkarılır

Bilirsiniz bazen su da leke bırakır. İpekli yada pamuklu kumaşlardaki su lekesini çıkartmak için lekeli yerleri bir bardak yada şişenin dibiyle ovuşturun. Fanila ve yünlüleri ütülemek yeterlidir.

Süt lekesi nasıl çıkarılır


Yıkanabilen kumaştaysa sabunlu bezle silin.Yıkanmaz kumaştaysa, benzine batırılmış bir bezle bastırmadan silin. Elin hafif temasıyla benzini uçurun. Daha sonra ılık suda durulayın ve nemli bezle tersinden ütüleyin.

Meyve suyu, reçel, şurup lekesi nasıl çıkarılır

Ilık su ile siliniz.İz kalırsa tiner veya perkloretilen ile siliniz.
İkinci öneri lekenin üzerine soda dökün ve bekleyin. Kırmızı meyve lekelerini soğuk amonyaklı suyla yıkayın.

Salça, sos, Yağ lekesi nasıl çıkarılır

Tiner veya perkloretilen ile tampon yaptıktan sonra şampuanlayınız. İz kalırsa %5 oranında amonyak ilave edilmiş su ile tampon yapınız.

Ruj lekesi nasıl çıkarılır

Ruj lekesi bulunan kumaşı etere batırılmış bir pamukla silmek ve bu işlemi birkaç kez tekrarlamak gerekir. Ancak bu işi yaparken ateşten uzakta yapmak gerekir. Çünkü eter yanıcı bir maddedir.

Tentürdiyot lekesi nasıl çıkarılır

Leke yeni ise, alkol yararlıdır. Eğer eski ise, benzin yada oksijenli su kullanılır.

Şarap lekesi nasıl çıkarılır

Kumaşı bir süre kaynamakta olan süte batırın sonra yıkayın.
   İkinci yöntem,kumaşa şarap dökülür dökülmez, hemen tuz serpin.İlk yıkamada çıkacaktır.
   Kumaşınız renkli ise, lekeli kısmı amonyaklı soğuk suya batırın. Sonra da normal suyla yıkayın.

Vazodaki çiçeklerin hemen kurumaması için ne yapılır

Vazoya musluk suyu yerine yağmur suyu koymayı deneyin. Çünkü çiçekler kireçli suyu sevmezler.

İğneye iplik takmanın kolay yolu

İpliğin ucuna mum sürüp sivriltin ve sertleştirin. Göreceksiniz tek hamlede iplik delikten geçmiş olacaktır.

Çamaşır suyu nasıl kullanılır

Çamaşır suyu kullanırken soğuk suyla kullanmak gerekir. Çünkü sıcak su ile karıştırıldığında erken tesir gösterip çamaşırlarınızın yıpranmasına sebep olur.

Çamaşır makinasının kireçlenmemesi için ne yapmak lazım

Makina boşken, deterjan gözüne yarım litre temizlik sirkesi koyun ve normal yıkama programında 95 derecede çalıştırın. Bu işlemi ayda bir defa tekrarlayın veya şunu da yapabilirsiniz deterjanla birlikte 1 çorba kaşığı çamaşır sodası (her defasında) koyabilirsiniz.
    Çamaşır makinenizi kireçten korumak için avuç dolusu para harcamanıza hiç gerek yok.