13 Ekim 2012 Cumartesi

Kuşlarla İlgili Pratik Bilgiler


Kuşunuz, muhtemelen birçok arkadaşının bulunduğu bir ortamdan evinize gelmiştir. Kalabalık bir ortamdan gelip, tek başına kafese konan kuş, birkaç gün moral bozukluğu yaşayacaktır. İştahsız ve sessiz olması kuşunuzun ruh halini size belirtir. Yem yemeyen kuşunuz sadece su ihtiyacını karşıladığı için dışkısı da oldukça sulu olur. Bu durum siizi şaşırtmasın. Yeni satın aldığınız kuşunuzda bu gibi durumların yanısıra sağlıksız olduğunu belirten başka oluşumlarla da karşılaşıyorsanız bu durumu kuşu aldığınız yere bildirin. Kuşların bünyeleri oldukça zayıf olduğu için onu kısa sürede kaybedebilirsiniz. tıpkı insanlar gibi kuşlarında bir sağlık sorunu yaşadıklarında, erken müdahale hayat kurtarabilir. Bu nedenle hayvanınız hangi tür olursa olsun hasta olduğunu hissettiğiniz anda onu hemen bir veterinere götürmelisiniz.

Kafesin konulduğu yer oldukça önemlidir. Ceryanda kalan kuşlar ciddi sağlık sorunları yaşadığı gibi yaşamını da yitirebilir.

Ailenize yeni katılan bu küçük üye, evinizi tam olarak tanımadığı için onu en az 4 hafta kafesinden çıkarmamalısınız. evin hangi köşesinde ne olduğunu bilmeyen kuş etrafına çarpabilir ve bu da iç kanamaya neden olur.

Ev ortamına tam olarak alışmamış olan kuşunuza 4 hafta boyunca yeşillikte vermemelisiniz. Bu durumda sindirim sistemi bozulacağından ishal olabilir.

4. haftadan sonra kuşunuza haftada bir defa yeşillik verebilirsiniz. Kuşunuz çiçeklerinizi yemek isteyebilir ama siz buna müsaade etmeyin ve maydanoz asla yedirmeyin.

Kuşunuzu ilk 4 hafta boyunca hiçbir şekilde banyo yaptırmayın. 4 haftadan sonra banyo yaptırmak istediğinizde ise kuşu satın aldığınız yerden banyo için gerekli malzemeleri alıp bunlarla banyosunu yaptırın ve asla kuşunuzu gece veya akşamları yıkamayın.

Kuşlar yediklerini kuş kumu ile öğütürler. yediklerini öğütemeyen kuş ise sindirim bozukluğu yaşar ve hastalanır. o nedenle kuş kumu mutlaka kullanmalısınız.

Yem alırken tozlu olmamasına dikkat etmelisiniz. tozlu yemler kuşlarda bazı hastalıklara yol açmaktadır.

Vitamini de kuşunuza belli ölçülerde vermelisiniz. Kafes ortamında yaşamaya alışmamış bir kuş için bu oldukça önemlidir.

Kuşların uzayan gagalarını kısaltabilmeleri için, onlara gaga taşı konulmalıdır. Gaga taşlarının bir diğer özelliği de kalsiyum yönünden oldukça zengin olmasıdır.

Kuşunuzun beslenmesinde bol çeşitler kullanabilirsiniz. Onun tek bir besin kaynağına bağlı kalması sağlıklı gelişmesine engel olacaktır.

                                  KUŞ BAKIMI

KAFES: Evde çoğu zaman kapalı tutulmak istenen kuşlar için mümkün olduğu kadar geniş kafesler kullanmak iyidir. Kafesin kuş tarafından bükülemeyecek veya sökülemeyecek sağlamlıkta, toksik olmayan materyalden ve kolay temizlenebilir, korunaklı olması gerekir. Metal bir kafes hem kolay dezenfekte olur hemde dayanıklı olur. Kafesin yüksek olması da önemlidir. Kafes telleri arasındaki mesafe kuşun kafasının giremeyeceği kadar dar olmalıdır. Kafes kapısı bir elin rahatça girebileceği 
kadar olmalıdır. Kapı mandalı kuşun açamayacağı kadar sağlam olmalıdır.

Muhabbet kuşları hareket etmeyi çok severler. bu yüzden kafes yüksek ve geniş olmalıdır. Kanarya ve ispinozlar ise uçmayı sever ve uçmaya elverişli geniş ve uzun kafeslerde bakılmalıdırlar.

Ekvator kuşlarının ihtiyacı olan kafes ise tepelerinin ve uzun kuyruklarının kırılmayacağı yükseklikte olmalıdır.

Şekil bakımından kare veya dikdörtgen kafesler temizlenmesi kolay ve kuş için güvenlidir. Kafeste köşe sayısı arttıkça uçuş alanı daralır ve bağlantı bölgeleri güvenliği bozar.

KAFESİN KONUMU:  Kuş tünediğinde, kafesin göğüs hizasında bir yere konulması gerekir. Bundan daha alçak olması kuşun heyecanlanmasına, yüksek olması da büyüklük kompleksine sebep olur, çünkü doğada daha baskın kuşlar yüksek yerlere tünerler. Kafesin, ilk haftadan sonra aktivitenin çok olduğu yerlere yerleştirilmesi daha doğru olur.

YEMEK VE SU KAPLARI: derin kaplar yerine geniş çanaklar kullanmak, yemeğin daha çekici sunulmasını sağlar ve iştahı açar. Paslanmaz çelik, fırınlanmış toprak kap ve sert plastik malzemelerden yapılmış kaplar temizlik ve dezenfeksiyona karşı dayanıklıdır.

OYUNCAK SEÇİMİ: Oyuncaklar zihinsel egzersiz oluşturması açısından yararlı olup, fiziksel egzersize teşvik eder ve gaga soyulmasına yardımcı olur. kuşların ilgisinin devamı için birkaç günde bir oyuncakların yerlerini değiştirmek gerekir.

KAFES ÖRTÜLERİ: Kuşa uyku zamanının geldiğini ve sessiz olması gerektiği işaretini verir.

KUŞLARDA YUMURTLAMA ZORLUĞU: Çiftleşmeden 18-21 gün kadar sonra yumurtlaması beklenen kuş, bu zamanı geçirdiğinde yumurtlama zorluğu çeker. Durgunlaşır ve sessiz kalır,Kafesin bir köşesinde uyuklar halde durur. bu durumun nedeni yumurta kanalının dar olması, kuşun genç olması ve yumurtlama dönemindeki mevsimin yeterince sıcak olmaması olarak açıklanabilir. hekim müdahalesi gerektiren bu durum geç kalındığında ölümle sonuçlanabilir.

BESLENME: İyi formüle edilmiş mamalarla beslenen kuşlar, tohum tabanlı yemlerle beslenenlerden daha sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder