26 Şubat 2015 Perşembe

Yoğurt neden salyalanır, yoğurt neden süner? Yoğurdun sünmemesi için KESİN ÇÖZÜM !. Pratik bir yoğurt nasıl mayalanır?

Yoğurt neden salyalanır, yoğurt neden süner? Yoğurdun sünmemesi için KESİN ÇÖZÜM !.

Ev yapımı yoğurtlar zaman zaman salya gibi uzar. Bunun sebebini araştırdık.
Kimileri, hazır yoğurtla mayalanan yoğurt böyle olur dediler,
Kimileri, gebe ineğin sütüyle mayalanan yoğurt salya gibi süner dedi,
Kimileri ise mayalanacak sütün sıcaklığının düşün olması dedi

Yani anlayacağınız her kafadan bir ses çıktı. Biz de yaklaşık 2 yıldır yoğurdumuzu evde mayalıyoruz. Son 2 yoğurdumuz bu şekilde sündü, valla yoğurttan tiksindik. Fakat bunun sebebini ve çözümünü araştıralım bulalım dedik. Çünkü ev yoğurdu gibisi yok.

Yukarda saydığımız bütün sebepler yoğurdun salyalanmasına sebep olmaktadır doğru,

Bir de şu var: Bir gıda mühendisinden;

Sünme,yoğurtlarda pıhtı kitlesinin birbirine yapışarak ip gibi uzamasıyla kendini belli eder. Sütün ısıtılması sırasında ölmeyen bazı sporların üremesi ve yoğurdun istenmeyen bir görünüm kazanmasıdır. Kullanılan mayada yapışkanlık yapan mikroorganizmanın bulunması ve inkübasyonun çok düşük derecede yapılmış olması buna sebep olabilmektedir. Böyle durumlarda kullanılan aletler sterilize edilmeli ve kullanılan maya değiştirilmelidir.

Sütçüye sorduk:

  Gebe inegin sütünden yapılan yoğurt şartlar ne olursa olsun süner dediler. Yani anlayacağınız bundan sonra süt alırken ineğin gebe olup olmadığını da sormamız gerekiyor demekki :)

Ulaştığımız son bilgiye göre; Antibiotik verilen ineğin sütünden yapılan yoğurt salyalanmaya mahkumdur dediler.
 Katı yoğurt sevenlere pratik bir yoğurt mayalama tekniği:
Sütü cam kaplara koyup istenilen ılıklığa geldikten sonra yeterli miktarda maya ilave edip ağzı açık şekilde fırına yerleştirin fakat fırını çalıştırmayın, akşamdan sabaha kadar harika bir yoğurt elde edersiniz.

15 yorum:

  1. Antibiyotik verilen havanın sütü sünmez cünkü maya tutmaz yoğurt yapılamaz o sütten

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen size katılıyorum. Antibiyotikli sütten peynir ve yoğurt yapılamaz.

      Sil
    2. Antibiyotikli süt kesinlikle en az 3 gün dökülür kullanılmaz çünkü maya tutmaz

      Sil
    3. Ben de öyle zannediyordum. Ancak, antibiyotikli süt yoğurt oluyor. Peynir olmuyor. Tecrübe ile sabittir. Ancak, uzama meselesi antibiyotikle alakalı olabilir.

      Sil
  2. Peki benim fırınım mini fırın olur mu acaba yoksa büyük fırınlarda mı mayalanma gerçekleşir sabaha kadar

    YanıtlaSil
  3. Salyalanan sütümsü yoğurdu ayran olarak değerlendirebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. ben 4yildir kendim mayalarım gogurdumu firina cam kavanozlarla agzi acik koyarim ama belli zamanlarda salyalanior yoğurt. tatilden geldik mayam da yoktu toz maya aldım sonuç aynı hermayaladigim yoğurt salyalandi acaba sıcak mi kayalı yorum diorum yok serinde mayaladım yine ayni

    YanıtlaSil
  5. SÜT TOZU KARIŞIMINDAN OLABİLİR Mİ SALYALANMA

    YanıtlaSil
  6. Ben ve komşum aynı sutu aynı mayayı kullandık komşumun yogurdunda sorun yok benim ki salyali anlamadım

    YanıtlaSil
  7. Thank you for checking out my site, came back to checked yours, have a blessed day!

    www.firestarterignite.com

    YanıtlaSil
  8. Ben hep eski usul sarıp sarmalayıp dılarda mayalıyordum, yoğurt çık sert olmasada güzel oluyordu, bu sefer mayalayıp fırına koydum. Yoğurt sündü, tatlı bi garip bişey okdu. Bidaha eski usulden şaşmam 🤔

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yazım hatası olmuş, silip düzeltemedim ☹️

      Sil