26 Eylül 2013 Perşembe

EMEKLİYE PROMOSYON NE ZAMAN VERİLECEK

Emekliye promosyon ne zaman verilecek, emekli maaşlarında promosyon olacak mı, emekliye promosyon ne oldu?
 Emekliye promosyonda sona yaklaşıldı. Anlaşma bayramdan önce bitirilecek, 10 milyon emekli için bankalarla ilk görüşme olumlu geçti. Üç kamu bankasından olumlu yanıt geldi.

Emekliler PTT dahil 22 bankadan maaş alıyorlar. Emeklilerin yıllık maaş miktarları ise 122 milyar lirayı buluyor. Bu büyük rakam, tüm bankaların iştahını kabartırken, promosyon dışında da rekabet yaşanıyor. Birçok banka, emeklilerin maaşlarını kendilerinden alması için çeşitli avantajlar sunarak birbirleriyle rekabet ediyorlar. PTT ise en büyük maaş dağıtan pozisyonunda olduğu halde hiç bir avantaj sunmamaktadır

10 milyon emekli için bankalarla ilk görüşme olumlu geçti. Her iki taraf da promosyon konusunda hemfikir olduklarını beyan etti. Şimdi iş, hangi şartlarda ve ne kadar verileceğine kaldı. Aylardır süren promosyon çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

ÖZEL BANKALAR DA SIRADA
Öncelikle kamu bankaları pazarlık masasına geldi. Önceki gün yapılan toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile birlikte, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Halk Bank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan katıldı. Emekliler adına ise pazarlıkları yürütecek olan SGK yetkilileri de toplantıda hazır bulundu. Kamu bankalarıyla yapılacak pazarlıkların ardından, özel bankaların da promosyon görüşmelerine gelmeleri bekleniyor. Emekliler PTT dahil 22 bankadan maaşlarını alıyor. Emeklilerin yıllık maaş miktarları ise 122 milyar lirayı buluyor. Bu büyük rakam, tüm bankaların iştahını kabartırken, promosyon dışında da rekabet yaşanıyor. Birçok banka emeklilerin, maaşlarını kendilerinden alması için çeşitli avantajlar sunuyor. Kimi banka faiz oranlarını düşürürken kimisi masraf almıyor. Hatta ilk katılımda nakit hediye veren bankalar bile bulunuyor.

PROMOSYONLAR YILBAŞINDA ÖDENECEK Mİ?
Pazarlıkların önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor. Pazarlıklar sonunda her banka ile belli süreler için anlaşmalar yapılacak. Bu anlaşma süreleri içinde, emeklilere bir kereye mahsus olmak üzere promosyon ödemesi yapılacak. Ödemelerin yılbaşında yapılabileceği belirtiliyor. Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, bayramdan önce uzlaşmayı umduklarını belirterek, tarafların bir iki gün içinde yeniden bir araya geleceğini söyledi. Bu toplantıda detaylar konuşulacak.

TOPLANTIDA NELER KONUŞULDU?
Toplantıda bankacılar ile SGK yetkilileri arasında ilk taleplerle ilgili bilgi alışverişi yaşandı. Sendika ve SGK yetkilileri promosyon ödenmesi konusunda taleplerini ileterek, ödenen maaş rakamlarının büyüklüğünü ve bunun bir hak olduğunu ortaya koydu. Bankacılar ise prensip olarak promosyon ödemeye sıcak baktıklarını ve bunun miktarıyla ilgili bir hesaplama yapılması gerektiğini belirtti.

PROMOSYON MİKTARININ 900 LİRAYI BULMASI BEKLENİYOR
Ödenecek rakam pazarlıklar sonunda belli olsa da, mevcut uygulamalar göz önüne alınacak. Buna göre kamu görevlileri anlaşma yapılan süre içinde, bir kereye mahsus olmak üzere, bürüt maaşlarının yüzde 60'ı kadar promosyon alıyor. Bu oran emeklilere de uygulanabilir. Bu durumda ortalama bin 500 lira maaş alan bir emeklinin promosyonu, 900 lirayı bulacak.